"Mi a pálya?"Pályázatok

Kíváncsiak Klubja

Az EFOP-3.2.5-17-2017-00038 számú, „Mi a pálya?” – Pályaorientáció a Szolnoki Tankerületi Központban című pályázat keretén belül intézményünk részt vesz a “Kíváncsiak Klubja” programban.

A  programot a Bugyulófalva Szociális Szövetkezet fejlesztette ki 2011-2013 között az Európai Unió támogatásával. A Kíváncsiak Klubja egyedi fejlesztés ma Magyarországon, kifejezetten kicsi gyerekek számára 5-8 és 8-12 éves korosztályokban.

A program 4 szolgáltatást tartalmaz: módszertani és alapozó képzés (30 órás pedagógus-továbbképzés formájában); tehetséggondozó modulok (tananyagcsomagok iskolai és óvodai csoportok számára 60 illetve 90 perces foglalkozásokban); bemutató foglalkozások és folyamatos mentorálás a módszer átvevői számára; illetve folyamatos mentori segítségnyújtás a foglalkozások megtartásának támogatására.
Minden egyes foglalkozáshoz interaktív feladatok is társulnak, amelyek interaktív táblán, de számítógépen is megoldhatóak.

A módszertan lényege, hogy a természettudományok segítségével olyan interaktív foglalkozásokat vezet be az óvodai évekhez, és az iskolai évek első szakaszához kapcsolódóan, ahol a gyermekek megtanulnak önállóan kommunikálni, csapatban dolgozni, és ezen keresztül saját korosztályuknak megfelelően élményszerűen elsajátíthatják a fizika, biológia, környezetvédelem, csillagászat, matematika, infokommunikációhoz kapcsolódó ismereteket játékosan, saját élményekkel együtt. A gyermekek elé nem követelményeket állít, hanem közös “felfedező túrákat” tesz velük, mindenkinek saját fejlődéséhez, személyiségéhez illeszkedően, változatos tanulási környezetet kialakítva,  sokszínű módszertant alkalmazva (modellezés, kísérlet, kézművesség, fotózás, filmkészítés, helyszíni megtekintés).
A tananyagokat pedagógus szakemberek fejlesztették ki, ehhez nemzetközi szinten is versenyképes adaptációkat vettek igénybe.

A tananyagfejlesztés során összesen 10 modul készült el. A foglalkozások másfél órásak, egy–egy témakör 4–6 alkalomból tevődik össze. Heti egy–egy alkalommal vesznek részt a gyerekek a foglalkozásokon.

A projekt weboldala