PályázatokTIE

Teljeskörű iskolai egészségfejlesztés

A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ TÁMOP-6.1.2.A-14/I-2014-0001 nyilvántartási számmal hirdette meg a „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú intézményekben valamint szabadidős közösségi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az iskolán kívüli szereplők bevonásával” elnevezésű pályázatát.

A pályázatban elsődleges célként fogalmazódott meg, hogy a komplex tevékenységek egymást kiegészítve segítsék az egészségtudatos magatartás kialakítását. Így intézményi szinten 8 programelem gondozásáról kellett gondoskodni. „Egészséges élelmiszerek megismerése és elkészítésük változatos módjai”, az „Ivóvíz fogyasztásának népszerűsítése”, a „Megfelelő test- és száj-higiénés szokások kialakítása”, a „Sérülésmegelőzés”, illetve a „Egészségfejlesztési célú kommunikáció megvalósítása”.

A kulcsesemények az úgynevezett „Hétpróbák”. Ezek gyakorlatilag élményközpontú sportprogramok a 6-14 éves korosztály számára. Legfőbb céljuk a gyerekek egészségtudatos életmódra nevelése és a mozgás megszerettetése. A programsorozatban lehetőség nyílik többféle sportág és mozgásforma kipróbálására, a mozgás örömének felfedezésére. A próbák összeállítása során ezért kiemelt szempont, hogy a gyerekek versenyhelyzet nélkül, a kudarcélmények elkerülésével vehessenek részt a programokon.

Maraton próba: a próbán résztvevő diákok csapatban vagy váltó formájában teszik meg a kijelölt távot futás, gyaloglás, nordic walking, vagy más sporteszközök (kerékpár, roller, görkorcsolya) segítségével. Az eseményen az 1-8. évfolyamon tanulók Magyarország természeti környezetét és saját tájegységük adottságait is megismerik.

Kinizsi Erőpróba: a Maraton próbával összekapcsolva megszervezett Kinizsi Erőpróbán a tanulók küzdősportokban és vívásban, íjászatban, nehéz atlétikai mozgásformák alkalmazásában próbálhatják ki magukat.

Búvár Kund próba: ügyességi vízi próba a 6-7. évfolyam tanulóinak. A próbán többek között úszásra, evezésre, vagy kajak-kenuzásra és új lehetőségként sárkányhajózásra lehet jelentkezni.

Szent László próba: a gyermekek természetes alapmozgására épül: a próba keretében a 3-4. osztályosok játékos akadálypályákat teljesítenek, melyhez elengedhetetlen a megfelelő csapatszellem kialakítása, alkalmazása.

Bartók Béla próba: a résztvevő 5. osztályos gyerekek kulturális örökségünkkel, különböző tájegységek és népek tradicionális táncával, valamint modern táncokkal ismerkedhetnek meg.

“Egyem vagy ne egyem próba”: célja az egészséges életmód szerepének megismertetése a diákokkal. Ezen a próbán az egészséges táplálkozással és ételkészítési szokásokkal kapcsolatos bemutatókra, ismeretterjesztő előadásokra kerül sor.

„Hogyan mondjam el Neked?” próba: az egészséges életmóddal és az energiaegyensúllyal kapcsolatos program. Az általános iskolai tanulók kisfilm, rádióműsor, videó, plakát, web- vagy közösségi oldal készítésével üzenhetnek osztálytársaiknak, kortársaiknak, hogy számukra mit jelent a mozgás és az egészség.

A pályázat lehetőséget nyújtott eszközbeszerzésre is, ennek keretében mintegy 2 millió 800 ezer forint értékben sporteszközöket, irodai eszközöket, nyomtatót, laptopot, játékokat kap intézményünk.

A projekt fenntartási időszaka 2020-ban zárul.