Határtalanul!Pályázatok

Délvidék, 2017

HAT-16-01-0207 - "Délvidéki örökségünk"

Iskolánk 38 hetedik évfolyamos diákja 2017. május 2-a és 2017. május 5-e között a HATÁRTALANUL! Program keretén belül Délvidéken tett kirándulást. A pályázaton 1 254 000 Ft pályázati támogatást kapott iskolánk a programok megvalósítására az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőtől. Pályázatunk célja a határon túl élő magyarság megismerése, új partnerségi együttműködés kialakítása, megismertetni a Trianon előtti Magyarország történelmét, természeti kincseit, kulturális életét és a tőlünk elszakadt magyarság jelenlegi helyzetét. Hosszú távú eredményként azt várjuk, hogy a kiépített kapcsolatok a jövőben is fennmaradnak, újabb együttműködések jönnek létre.

Tanulmányi kirándulásunk nevelési célja, hogy az érintett korosztály ismerje meg a határon túli magyar lakta területeket, az ott élő magyarság kulturális és történelmi múltját, erősödjön a tanulók magyar kisebbség iránti pozitív attitűdje. Magyarországi lokálpatriotizmusukban jelenjen meg a célország kulturális szemlélete, valamint olyan fontos emberi tulajdonságok, mint például az egymás iránti elfogadás és tisztelet.

A program helyszínei:

  1. nap: Kelebija, Szabadka, Palics, Bácskossuthfalva, Kishegyes
  2. nap: Újvidék, Pétervárad, Szalánkemén
  3. nap: Kishegyes, Óbecse, Aracs, Sóskopó
  4. nap: Kishegyes, Ada, Zenta, Nagykikinda

A meglátogatni kívánt települések a Trianon előtti Magyarország részei voltak, amelyhez a magyarság legfontosabb történelmi eseményei kapcsolhatók. Szeretnénk megismerni az itt élő emberek kulturális történelmét és jelenlegi sorsukat.